De geschiedenis van Smartshop Altered State

Michel Brusse werd twintig jaar geleden door Hans van der Hurk getipt over de mogelijkheden voor het openen van een smartshop. Hans had namelijk de eerste smartshop in Nederland geopend onder de naam ‘Conscious Dreams.’ Onder deze naam was hij vervolgens een franchise keten gestart. Hij vertelde Michel over zijn nieuwe concept. Deze was direct geïnteresseerd en zag mogelijkheden. Niet veel later schreef Michel een businessplan. Vervolgens ging hij naar de bank, sloot een lening af en de negende smartshop in Nederland werd geopend op Papengracht 3 in Leiden.

DE smartshop in Leiden

Een winkel waar je psychedelische paddenstoelen en andere bewustzijns veranderende middelen kon kopen, trok in die tijd bijzonder veel aandacht. In de twintig jaar daarna heeft Smartshop Altered State altijd goed gedraaid.

Niet alleen een smartshop

Michel is echter niet het type dat van stil zitten houdt, daarvoor is hij veelte sportief. Hij besloot daarom – na een jaar te werken in zijn smartshop – wat anders te gaan doen en werd sportinstructeur bij Sportcity. Doordeweeks was hij te vinden in de sportschool en op zaterdag in zijn smartshop. Voor de andere dagen nam hij iemand aan die in zijn winkel voor hem werkte.

Lodewijk het nieuwe gezicht van smartshop Altered State

alteredstate_lodewijk-brusseMichel had ook een broer Lodewijk. Deze heeft altijd veel interesse gehad voor sjamanisme en dan vooral voor paddenstoel- en ayahuasca-ceremonies. Toen Lodewijk een nieuwe baan zocht en Michel een winkelmedewerker, was het een logische stap dat hij voor Michel ging werken. Lange tijd was Lodewijk het gezicht van de winkel.

Lodewijk had zoveel ervaring met psychedelica en daarnaast ook veel kennis van spiritualiteit dat hij voor velen een vraagbaak, maar ook klankboord was. Veel klanten keerden regelmatig terug naar de winkel alleen om met hem te kunnen praten. Door hem werd Altered State naast een winkel ook een ontmoetingsplek.

Michel en Bikelane

Ondertussen had Michel niet stilgezeten en de specialistische fietsenwinkel Bikelane opgezet. Ook dit bleek een gat in de markt en het werd zijn tweede grote succes in Leiden. Omdat Michel zeer druk was met Bikelane en Lodewijk het zo goed deed in de smartshop, heeft Michel de winkel aan zijn broer verkocht. Lodewijk was hier zeer blij mee.

Lodewijk koos een andere weg

Helaas, wat velen niet wisten, had Lodewijk het soms ook moeilijk met zichzelf, de wereld en het leven. Hij wist misschien wel teveel, wat zwaar kan drukken op iemand. Achter die constante lach, de vele grapjes en de eindeloze stroom humor werd hij vaak geplaagd door negatieve gedachtes. Lodewijk heeft in 2015 daarom het dappere besluit genomen het leven in zijn stoffelijke vorm te beëindigen. Dit was voor velen een klap. Het aantal bezoekers op zijn begrafenis paste dan ook niet in de zaal. Het afscheid was zwaar, maar ook mooi. Lieve Lo, we missen je nog steeds <3

Michel weer opnieuw eigenaar van Smartshop Altered State

Michel heeft na lang nadenken, besloten de winkel weer over te nemen, temeer ook omdat Floor een zeer goede winkelmanager bleek te zijn. Samen houden zij de geest van Lodewijk levend. Mocht Lodewijk af en toe van boven meekijken dan weten we zeker dat hij blij is. Lodewijk zal zich echter ook rot lachen, want als we iets van hem hebben geleerd, is het wel dat klantvriendelijkheid gepaard gaat met enige loslippigheid, wat steeds maar weer lijdt tot hilarische situaties J